dinsdag 21 december 2010

Sneeuw en winterse ongemakken

Voor wie het nog niet had gezien het sneeuwt in Nederland, echt waar. De NS in rep en roer, wegen staan vast, valpartijen de gevolgen daarvan zijn overal zichtbaar. Gelukkig zijn er ook leuke kanten, sneeuwpoppen duiken overal op, sleeën is weer volkssport nummer 1 en natuurlijk kunnen we weer genieten van het aloude sneeuwballen gooien. En de omgeving, heel Nederland is veranderd in een sprookjesachtig winterlandschap. Ondanks al de ongemakken toch de moeite waard lijkt me!
Voor onze trouwe viervoeters is sneeuw vaak ook 1 groot feest. Je ziet ze overal vrolijk door de parken heen rennen. Op jacht naar de verschrikkelijke sneeuwbal die zich plotseling verstopt heeft tussen vele andere sneeuwvlokken. Ook zie je her en der een Teckel met zijn buik door de koude sneeuw schuiven, let maar eens op het spoor dat dit achter laat in de sneeuw erg grappig om te zien. Voor de meeste honden is de sneeuw 1 groot feest.
Er zijn echter wel wat ongemakken voor onze honden, waarmee we rekening moeten houden. Door het eten van heel veel sneeuw, kunnen honden soms last krijgen van acute maag darm klachten. Deze zijn meestal van korte duur, maar kunnen uiteraard wel erg vervelend zijn. Let er dus op dat honden nooit al te veel sneeuw binnen krijgen.
Een veel vaker voorkomend probleem is irritatie van de voetjes door de sneeuw en vooral ook door de zoutresten. Soms kan dit wondjes in de voetzooltjes veroorzaken, deze kunnen extreem pijnlijk zijn voor de hond. Het is een goede gewoonte om met de sneeuw na iedere uitlaatbeurt de poten van de hond goed schoon en droog te maken om problemen te voorkomen. Er zijn ook speciale hondenschoenen beschikbaar die problemen helpen voorkomen. We hebben ook goede ervaringen met het preventief insmeren van de voetzooltjes met een beetje vaseline vlak voor de uitlaat  beurt.
Ook zien we, zeker bij de honden met erg veel haar tussen hun pootjes, dat er kleine sneeuwbolletjes tussen de tenen ontstaan. Deze zijn uiteraard erg hinderlijk, probeer ook deze direct na thuiskomst te verwijderen.
Ga vooral genieten van de prachtige sneeuw en het geweldige winterweer,met of zonder uw hond. Let alleen wel een beetje op uw trouwe viervoeter, hij zal u dankbaar zijn!

Geniet van de sneeuw!

jeroen van der meer
Dierenarts DierenDokters Amsterdam Centrum

maandag 13 december 2010

Overgewicht bij onze huisdieren, liefde is dodelijk.

Het nieuwe jaar komt eraan, tijd dus voor goede voornemens! Tijd om de overtollige kilo’s er weer af te sporten, te stoppen met roken, echt eens wat gezonder te gaan eten. Ieder jaar weer nemen vele Nederlanders zich voor om het het komende jaar allemaal toch wat beter te doen.
Waarom dan ook geen goede voornemens voor onze huisdieren? Roken doen ze (op een enkele aap na niet), maar te weinig beweging en overgewicht komen helaas erg vaak voor. Bij de mens gaat het om ongeveer 45% van de volwassen mannen en 35% van de volwassen vrouwen. Van de kinderen heeft ongeveer 14% overgewicht. Dit is uiteraard best veel, maar als we weten dat tussen de 50 en 60 % van onze andere kinderen (de honden en katten) overgewicht heeft valt dit nog reuze mee.

De verklaringen die mensen geven voor het overgewicht van hun huisdier zijn vaak erg cliché. Vorige week (begin december 2010) was er een verkiezing voor de dikste kat van Nederland. Op de radio hoorde ik een nieuwsitem alle clichés voorbij komen binnen 5 minuten. Hij was altijd al wat dik geweest, het was immers ook zijn bouw, hij deed ook niet zoveel dus ja dan word je vanzelf wel te zwaar, maar eten nee hij at echt bijna niets en had toch altijd honger, eigenlijk kwam het allemaal door de castratie daarna was hij echt enorm veel dikker geworden. Bij al deze verklaringen moet ik toch altijd erg aan Southpark denken, waarin het karakter Eric Cartman geen overgewicht heeft, nee hij heeft zware botten, daarnaast doet hij niet veel, hij hangt bij voorkeur voor de tv en als hij maar iets vraagt krijgt hij direct te eten. Iedereen die dit ziet begrijpt dat dit niet goed is, nu alleen nog hetzelfde begrip over onze huisdieren. We geven allemaal heel erg veel om onze dieren en dat is vaak juist 1 van de redenen van de problemen, hij kijkt zo lief, geef hem nog maar wat. Juist deze liefde maakt onze huisdieren vaak te dik.

Op alle cliches over overgewicht is maar 1 eenduidig antwoord en dat is:


Overgewicht krijgen onze dieren wanneer ze meer eten dan ze nodig hebben!

Er is maar een hele kleine groep dieren die te dik is omdat ze een afwijking hebben.
De oplossing is dan dus ook meer bewegen en minder eten. Dus het komende jaar een goed voornemen voor onze huisdieren, afvallen! Volgend jaar is nog maar 25% van de huisdieren in onze kliniek te dik, dat is mijn goede voornemen.

Om iedereen daarbij te helpen roepen we januari uit tot de maand van het overgewicht! En iedereen is (op afspraak) welkom voor een gratis gewichtsconsult bij 1 van onze assistentes in deze maand.

Op naar een slank en gezond 2011!


Jeroen van der Meer
DierenDokters Amsterdam

woensdag 8 december 2010

Vuurwerk

Vuurwerk een zegen voor sommige een vloek voor anderen.

Het is weer zover Kerst en Oud en nieuw staan weer voor de deur. Voor de een de meeste geweldige tijd van het jaar, de ander is blij wanneer het allemaal weer voorbij is. Zo ook onze huisdieren. Heel veel honden en katten zijn vooral doodsbang voor het vuurwerk. Bello onder de tafel, Fikkie die nog wel mee naar buiten wil, maar bij de eerste knal in een spurt terug naar huis wil rennen, of die knuffelige kat die alleen nog maar in een hoekje zit. Voor veel diereigenaren zijn dit bekende situaties. Omdat het verbieden van vuurwerk er niet in zit, zullen we andere oplossingen moeten vinden..
Vroeger werden heel vaak de verdovende middelen Vetranquil® en Calmivet® voorgeschreven. Uit recent onderzoek blijkt dat deze middelen  honden en katten wel lichamelijk verslappen, maar geestelijk juist extra gevoelig maken voor geluid. Uw huisdier is dus juist nog angstiger, maar kan het niet uiten! Een uitermate vervelende situatie uiteraard, dus ook zeker niet aan te raden. Stel u eens voor dat u zich in een hele vervelende situatie zit, maar omdat u verdoofd bent hier niet aan kan ontsnappen, een  nachtmerrie voor iedereen lijkt me.

Wat dan wel te doen:

Het belangrijkste is de omgeving zo prettig mogelijk maken denk hierbij aan:
  • Sluiten van de gordijnen en lichten en radio aan.
  • Ramen en deuren dicht om ontsnappen te voorkomen en geluid te verminderen.
  • Zet voor katten eten, drinken en een kattenbak op de kamer waar ze zich ophouden.
  • Beloont u in ieder geval niet het angstige gedrag door te troosten, dit maakt het alleen maar erger!
  • Eventueel brengt u uw hond of kat naar een afgelegen pension of kennis. Er bestaan zelfs vuurwerkvrije vakantieparken bv. van Landal greenparks.

Medicatie gebruiken.
Uw dierenarts kan u advies geven welke medicatie veilig gebruikt kan worden en goed werkt.
Wacht niet tot het laatste moment met langs uw dierenarts gaan, want met een aantal middelen moet ruim van tevoren begonnen worden. De middelen die op dit moment het meest gebruikt worden zijn: Alprazolam, Zylkene, Telizen en Clomicalm.

Ook gedragstherapie kan wonderen doen, alleen hiermee moet u ruim op tijd beginnen, dit kan zelf met behulp van bv een vuurwerk cd, of samen met een gedragstherapeut. Op lange termijn is dit de beste oplossing!

Een hele fijne kerst en jaarwisseling gewenst voor u en uw huisdier.


Jeroen van der Meer
Dierenarts
DierenDokters Amsterdam


Voor informatie kunt u ook kijken op: