dinsdag 8 februari 2011

Huisdieren mee op vakantie

De hond (kat) mee op vakantie


Het zonnetje schijnt heerlijk door het raam heen op mijn gezicht. Lekker warm en aan het gloeien op mijn gezicht. Heerlijk even mijn ogen dicht en ik zit op een heerlijk terras aan de Middellandse Zee! Dan doe ik mijn ogen weer open en realiseer me dat ik op mijn werk zit en dat er nog niet eens blaadjes aan de bomen zitten. Tijd om een vakantie te boeken, ik wil zon, zee strand  een vooruitzicht op even heerlijk ontspannen.
Ik ben vast niet de enige met deze gedachten. In januari en februari worden veel vakantie plannen gemaakt en vakanties geboekt. Wat is er nou leuker dan om je hond (of kat) mee te nemen op vakantie? Lekker rennen over het strand, de zee in, hele dagen buiten voor de tent liggen, een paradijs op aarde ook voor onze honden.

Helaas zijn veel vakantiebestemmingen ook een paradijs op aarde voor ziektes die we in Nederland niet eens kennen. En daarnaast moet er ook nogal wat geregeld zijn, voordat onze trouwe viervoeter mee kan op vakantie. Hiermee kunt u niet vroeg genoeg beginnen, net zoals met het boeken van uw vakantie.

Hieronder wat meer informatie.

Voordat u op vakantie kan:

Verplichtingen:

Alle honden,katten en fretten die de grens over gaan, al is het maar 1 meter België in dienen in ieder geval;
  • In bezit te zijn van een officieel Europees Dierenpaspoort.
  • Een geldige rabiës (= hondsdolheid)vaccinatie ontvangen te hebben (minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven. Bij hervaccinatie binnen de termijn vervalt de minimale eis van 21 dagen).                                                                                                                                     
  • Gechipt te zijn of een leesbaar(!) tatoeagenummer te hebben.

Let op! Voor een aantal landen worden aanvullende eisen gesteld. Sommige landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen eisen een bloedonderzoek naar de afweer tegen hondsdolheid. In dat geval moet u minimaal 8 maanden voor vertrek beginnen met de voorbereidingen.

Voorzorg tijdens de reis:

Sommige honden en katten zijn wagenziek en kunnen als gevolg van de misselijkheid gaan kwijlen en braken. Hier zijn wagenziektetabletjes voor te krijgen.
Een lange en warme reis is voor uw huisdier minstens zo vermoeiend als voor u. Zorgt u ervoor dat er een raampje open staat en dat uw huisdier voldoende kan drinken. Wist u trouwens dat er speciale drinkbakjes voor in de auto zijn?

Advies over bescherming tegen ziekten die heersen in uw vakantieland:

In tropische en subtropische landen zoals de landen rond de Middellandse Zee, in de Balkan landen en in Zuid- Frankrijk loopt uw huisdier risico een aantal vervelende parasitaire infecties op te lopen. Maar wist u dat teken in heel Europa voorkomen, zelfs ook in Zweden en Noorwegen, en ziekten kunnen overdragen?!

Infecties die kunnen worden overgebracht door beten van teken (heel Europa):
  • Anaplasmose
  • Ehrlichiose
  • Borreliose=ziekte van Lyme.
  • Babesiose
Infectie die kan worden overgebracht door muggen:
  • Hartworm (Dirofilaria immitis)
    (Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal, Zuid-Zwitserland,Italië, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Slovenië, Croatië, Bosnië, Servië, Macedonië, Albanië, Griekenland,Turkije):

Infectie die wordt overgebracht door zandvliegjes:
  • Leishmaniose
(Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Slovenië, Croatië, Bosnië, Servië, Macedonië, Albanië, Griekenland)

Om deze risico's zoveel mogelijk te beperken raad ik u bij bezoek van bovenstaande landen aan uw huisdier te beschermen tegen teken, muggen en zandvliegen. Er zijn diverse producten verkrijgbaar bij uw dierenarts dier hiertegen kunnen helpen. Bezoek deze dus ook ruim voor uw vakantie voor advies.


Op een ander moment zal ik deze ziektes op deze blog een keer bespreken dus hou hem in de gaten.

Bij thuiskomst kan uw huisdier een souvenir hebben

Raadpleeg altijd de dierenarts als uw huisdier op bestemming of tot enkele maanden na thuiskomst een van de volgende verschijnselen vertoont: koorts, rood-bruine urine, kreupelheid, sloomheid, hoesten, benauwdheid, bleke slijmvliezen, vermagering, vachtveranderingen: kaalheid, korstjes, oogontsteking, bloedneus.Vermeld bij ziekteverschijnselen altijd dat u in het buitenland bent geweest met uw huisdier, het kan levensreddend voor het dier zijn


Op vakantie met uw huisdier, een goede voorbereiding scheelt een hele hoop problemen achteraf. Alvast veel plezier met een vakantie boeken, geniet van de voorpret. En mocht u uw huisdier niet meenemen, er zijn altijd kattenhotels, hondenpensions, buren, ouders, grootouders etc. die het vaak (stiekem) erg leuk vinden om een paar weekjes op te passen.





vrijdag 4 februari 2011

Gebitsproblemen



Februari is DE maand van het gebit. Als er een maand van het gebit is dan moet dat wel een belangrijke zaak zijn, zou je denken. Dit is ook zeker zo voor onze huisdieren. Helaas is er voor de huisdierengebitten nog steeds erg weinig aandacht. Ga maar eens na wie poetst werkelijk de tanden van zijn hond of kat? En hoeveel mensen kijken regelmatig in de bek van hun hond of kat? Helaas gebeurt dit veel te weinig.

Hier in de kliniek zien we vaak de problemen pas bij de jaarlijkse gezondheidscontrole, als het dier geluk heeft. Helaas zijn er ook nog erg veel honden en katten die niet elk jaar een dierenarts zien en zodoende erg lang doorlopen met onder andere gebitsproblemen. Met alle gevolgen van dien. Wanneer deze dieren eindelijk komen kunnen we vaak niet veel meer voor ze beteken dan het trekken van de rotte tanden en kiezen. Dat is nog niet zo heel erg, maar het feit dat deze honden en katten al maanden en soms zelfs jaren met kiespijn rondlopen is uiteraard verschrikkelijk. Zelf heb ik 1 maal kiespijn gehad en ik was na 10 uur al ernstig chagrijnig en heel erg blij dat ik bij de tandarts terecht kon. Ik moet er niet aan denken dat ik daar al maanden mee rond zou lopen.

Uiteraard kunnen we wat doen voor onze dieren om gebitsproblemen te voorkomen en/of ze zo spoedig mogelijk op te sporen.

Symptomen van gebitsproblemen:
  • Rood tandvlees op de overgang van tandvlees naar tanden of kiezen
  • Gemakkelijk bloedend tandvlees
  • Slechte adem
  • Bruine aanslag op tanden/kiezen
  • Speekselen
  • Losse tanden/kiezen
  • Eénzijdig kauwen, of soms zelfs helemaal niet meer willen eten
  • Voorkeur voor zachte voeding
  • Agressie bij aanraken van de bek
Wanneer u deze symptomen ziet ga dan langs uw dierenarts. Deze maand (februari) zijn de controles van het gebit bij ons (en ook bij vele andere dierenartsen) zelfs gratis, u kunt hiervoor bellen voor een afspraak.
Het voorkomen van problemen:
  • Dagelijks poetsen met speciale borstels en tandpasta
  • Een speciaal voeder zoals Hill's T/D waarmee de vorming van tandplaque voorkomen wordt.
  • Met speciale speeltjes als de Kong Dental onderhoudt uw hond zelf spelenderwijs het gebit.
  • Wekelijkse Oravet gelbehandeling 
  • Regelmatige controle van het gebit thuis en door de dierenarts of para-veterinair (assistent(e))
Wanneer een dier langdurig loopt met gebitsproblemen kan dit ernstigere problemen tot gevolg hebben. De ontwikkeling van tandproblemen bij onze huisdieren loop meestal als volgt:
Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen een witte aanslag op de kiezen veroorzaken, dit heet tandplaque. Wanneer dit niet tijdig wordt verwijderd kan het uitharden tot tandsteen. Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen vervolgens weer voedselresten en bacteriën nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking (gingivitis). Dit is pijnlijk . Als in dit stadium geen behandeling plaatsvindt zal de ontsteking zich uitbreiden naar het bot(!) waardoor kiezen uiteindelijk zullen uitvallen. Bovendien kunnen de betrokken bacteriën in de bloedbaan komen en zo ontstekingen in de hartkleppen, lever en nieren veroorzaken
Is er eenmaal tandsteen gevormd dan is het vaak alleen nog mogelijk om dit onder narcose te verwijderen. Na verwijdering kunnen nieuwe problemen voorkomen worden door bovenstaande voorzorgsmaatregelen.
Laat uw hond of kat dus niet met pijn in de bek lopen; een gezond gebit is het begin van een gezond lichaam.