dinsdag 8 februari 2011

Huisdieren mee op vakantie

De hond (kat) mee op vakantie


Het zonnetje schijnt heerlijk door het raam heen op mijn gezicht. Lekker warm en aan het gloeien op mijn gezicht. Heerlijk even mijn ogen dicht en ik zit op een heerlijk terras aan de Middellandse Zee! Dan doe ik mijn ogen weer open en realiseer me dat ik op mijn werk zit en dat er nog niet eens blaadjes aan de bomen zitten. Tijd om een vakantie te boeken, ik wil zon, zee strand  een vooruitzicht op even heerlijk ontspannen.
Ik ben vast niet de enige met deze gedachten. In januari en februari worden veel vakantie plannen gemaakt en vakanties geboekt. Wat is er nou leuker dan om je hond (of kat) mee te nemen op vakantie? Lekker rennen over het strand, de zee in, hele dagen buiten voor de tent liggen, een paradijs op aarde ook voor onze honden.

Helaas zijn veel vakantiebestemmingen ook een paradijs op aarde voor ziektes die we in Nederland niet eens kennen. En daarnaast moet er ook nogal wat geregeld zijn, voordat onze trouwe viervoeter mee kan op vakantie. Hiermee kunt u niet vroeg genoeg beginnen, net zoals met het boeken van uw vakantie.

Hieronder wat meer informatie.

Voordat u op vakantie kan:

Verplichtingen:

Alle honden,katten en fretten die de grens over gaan, al is het maar 1 meter België in dienen in ieder geval;
  • In bezit te zijn van een officieel Europees Dierenpaspoort.
  • Een geldige rabiës (= hondsdolheid)vaccinatie ontvangen te hebben (minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven. Bij hervaccinatie binnen de termijn vervalt de minimale eis van 21 dagen).                                                                                                                                     
  • Gechipt te zijn of een leesbaar(!) tatoeagenummer te hebben.

Let op! Voor een aantal landen worden aanvullende eisen gesteld. Sommige landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen eisen een bloedonderzoek naar de afweer tegen hondsdolheid. In dat geval moet u minimaal 8 maanden voor vertrek beginnen met de voorbereidingen.

Voorzorg tijdens de reis:

Sommige honden en katten zijn wagenziek en kunnen als gevolg van de misselijkheid gaan kwijlen en braken. Hier zijn wagenziektetabletjes voor te krijgen.
Een lange en warme reis is voor uw huisdier minstens zo vermoeiend als voor u. Zorgt u ervoor dat er een raampje open staat en dat uw huisdier voldoende kan drinken. Wist u trouwens dat er speciale drinkbakjes voor in de auto zijn?

Advies over bescherming tegen ziekten die heersen in uw vakantieland:

In tropische en subtropische landen zoals de landen rond de Middellandse Zee, in de Balkan landen en in Zuid- Frankrijk loopt uw huisdier risico een aantal vervelende parasitaire infecties op te lopen. Maar wist u dat teken in heel Europa voorkomen, zelfs ook in Zweden en Noorwegen, en ziekten kunnen overdragen?!

Infecties die kunnen worden overgebracht door beten van teken (heel Europa):
  • Anaplasmose
  • Ehrlichiose
  • Borreliose=ziekte van Lyme.
  • Babesiose
Infectie die kan worden overgebracht door muggen:
  • Hartworm (Dirofilaria immitis)
    (Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal, Zuid-Zwitserland,Italië, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Slovenië, Croatië, Bosnië, Servië, Macedonië, Albanië, Griekenland,Turkije):

Infectie die wordt overgebracht door zandvliegjes:
  • Leishmaniose
(Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Slovenië, Croatië, Bosnië, Servië, Macedonië, Albanië, Griekenland)

Om deze risico's zoveel mogelijk te beperken raad ik u bij bezoek van bovenstaande landen aan uw huisdier te beschermen tegen teken, muggen en zandvliegen. Er zijn diverse producten verkrijgbaar bij uw dierenarts dier hiertegen kunnen helpen. Bezoek deze dus ook ruim voor uw vakantie voor advies.


Op een ander moment zal ik deze ziektes op deze blog een keer bespreken dus hou hem in de gaten.

Bij thuiskomst kan uw huisdier een souvenir hebben

Raadpleeg altijd de dierenarts als uw huisdier op bestemming of tot enkele maanden na thuiskomst een van de volgende verschijnselen vertoont: koorts, rood-bruine urine, kreupelheid, sloomheid, hoesten, benauwdheid, bleke slijmvliezen, vermagering, vachtveranderingen: kaalheid, korstjes, oogontsteking, bloedneus.Vermeld bij ziekteverschijnselen altijd dat u in het buitenland bent geweest met uw huisdier, het kan levensreddend voor het dier zijn


Op vakantie met uw huisdier, een goede voorbereiding scheelt een hele hoop problemen achteraf. Alvast veel plezier met een vakantie boeken, geniet van de voorpret. En mocht u uw huisdier niet meenemen, er zijn altijd kattenhotels, hondenpensions, buren, ouders, grootouders etc. die het vaak (stiekem) erg leuk vinden om een paar weekjes op te passen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten