vrijdag 4 februari 2011

Gebitsproblemen



Februari is DE maand van het gebit. Als er een maand van het gebit is dan moet dat wel een belangrijke zaak zijn, zou je denken. Dit is ook zeker zo voor onze huisdieren. Helaas is er voor de huisdierengebitten nog steeds erg weinig aandacht. Ga maar eens na wie poetst werkelijk de tanden van zijn hond of kat? En hoeveel mensen kijken regelmatig in de bek van hun hond of kat? Helaas gebeurt dit veel te weinig.

Hier in de kliniek zien we vaak de problemen pas bij de jaarlijkse gezondheidscontrole, als het dier geluk heeft. Helaas zijn er ook nog erg veel honden en katten die niet elk jaar een dierenarts zien en zodoende erg lang doorlopen met onder andere gebitsproblemen. Met alle gevolgen van dien. Wanneer deze dieren eindelijk komen kunnen we vaak niet veel meer voor ze beteken dan het trekken van de rotte tanden en kiezen. Dat is nog niet zo heel erg, maar het feit dat deze honden en katten al maanden en soms zelfs jaren met kiespijn rondlopen is uiteraard verschrikkelijk. Zelf heb ik 1 maal kiespijn gehad en ik was na 10 uur al ernstig chagrijnig en heel erg blij dat ik bij de tandarts terecht kon. Ik moet er niet aan denken dat ik daar al maanden mee rond zou lopen.

Uiteraard kunnen we wat doen voor onze dieren om gebitsproblemen te voorkomen en/of ze zo spoedig mogelijk op te sporen.

Symptomen van gebitsproblemen:
  • Rood tandvlees op de overgang van tandvlees naar tanden of kiezen
  • Gemakkelijk bloedend tandvlees
  • Slechte adem
  • Bruine aanslag op tanden/kiezen
  • Speekselen
  • Losse tanden/kiezen
  • Eénzijdig kauwen, of soms zelfs helemaal niet meer willen eten
  • Voorkeur voor zachte voeding
  • Agressie bij aanraken van de bek
Wanneer u deze symptomen ziet ga dan langs uw dierenarts. Deze maand (februari) zijn de controles van het gebit bij ons (en ook bij vele andere dierenartsen) zelfs gratis, u kunt hiervoor bellen voor een afspraak.
Het voorkomen van problemen:
  • Dagelijks poetsen met speciale borstels en tandpasta
  • Een speciaal voeder zoals Hill's T/D waarmee de vorming van tandplaque voorkomen wordt.
  • Met speciale speeltjes als de Kong Dental onderhoudt uw hond zelf spelenderwijs het gebit.
  • Wekelijkse Oravet gelbehandeling 
  • Regelmatige controle van het gebit thuis en door de dierenarts of para-veterinair (assistent(e))
Wanneer een dier langdurig loopt met gebitsproblemen kan dit ernstigere problemen tot gevolg hebben. De ontwikkeling van tandproblemen bij onze huisdieren loop meestal als volgt:
Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen een witte aanslag op de kiezen veroorzaken, dit heet tandplaque. Wanneer dit niet tijdig wordt verwijderd kan het uitharden tot tandsteen. Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen vervolgens weer voedselresten en bacteriën nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking (gingivitis). Dit is pijnlijk . Als in dit stadium geen behandeling plaatsvindt zal de ontsteking zich uitbreiden naar het bot(!) waardoor kiezen uiteindelijk zullen uitvallen. Bovendien kunnen de betrokken bacteriën in de bloedbaan komen en zo ontstekingen in de hartkleppen, lever en nieren veroorzaken
Is er eenmaal tandsteen gevormd dan is het vaak alleen nog mogelijk om dit onder narcose te verwijderen. Na verwijdering kunnen nieuwe problemen voorkomen worden door bovenstaande voorzorgsmaatregelen.
Laat uw hond of kat dus niet met pijn in de bek lopen; een gezond gebit is het begin van een gezond lichaam.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten