dinsdag 18 januari 2011

Mmm daar zit een luchtje aan

 Een heerlijke regenachtige dinsdagochtend, ik stap een overvolle tram in en ruik het aroma me al tegemoet komen. Een mengeling van oud zweet, gestikte natte jassen (die misschien net iets te lang niet gewassen zijn) ah en daar nog een vleugje parfum van die dame die er net iets te veel van gebruikt heeft deze morgen. Wat zou het toch fijn zijn als ze een i-pod hadden voor je neus, even niets anders ruiken dan de geur van de zee op een winderige najaarsdag.
Tijdens mijn werk als dierenarts word ik ook de hele dag geconfronteerd met verschillende geuren. Ik heb het hierbij niet over de geuren die ik bij de eigenaren kan ruiken, maar over de geurtjes van de honden en katten. Elke geur heeft zo zijn eigen oorzaken.

Foetor ex ore

De meest voorkomende reden waarom mensen klagen over vervelende geuren bij hun huisdier is toch wel het uit de bek stinken van de hond of de kat ook wel genoemd de foetor ex ore.  De oorzaak hiervoor kan liggen in de mond zelf (bv gebitsproblemen), maar ook elders in het lichaam bijvoorbeeld bij een ontregelde suikerziekte.

In de meeste gevallen van een Foetor ex ore is er sprake van gebitsproblemen. Door de vorming van tandplak (en eventueel tandsteen) ontstaat er een overmatige groei aan bacteriën en deze zorgen voor de “vieze” geur uit de mond. Ook zien we (helaas) regelmatig ontstekingen van kieswortels, met tevens kieswortel abcessen. Deze geven aanleiding tot een nog veel indringendere geur. De problemen zijn vaak goed op te lossen door het gebit goed te reinigen (soms noodzakelijk onder narcose) en eventuele aangedane elementen te trekken of te restaureren. Ook is het gebruik van antibiotica soms noodzakelijk om de overmaat aan bacteriën in de bek te verwijderen.
 Het komt voor dat dieren uit de bek gaan stinken omdat hun nieren niet meer werken, ze ruiken dan echt naar oude urine, dit komt omdat het overmatige ureum door bacteriën wordt omgezet in ammoniak.
 Wanneer er sprake is van Diabetes Mellitus (suikerziekte), dan kan er, wanneer de suikerziekte niet behandelt wordt, soms sprake zijn van een aceton lucht uit de bek van de hond of de kat. Dit is een hele specifieke lucht, het ruikt net als lijm en is een reden om op zeer korte termijn een afspraak met een dierenarts te maken.
 Er zijn uiteraard ook vele andere oorzaken, waardoor dieren uit de bek gaan stinken denk aan: ontstekingen van de keel, of de luchtwegen, tumoren in de mondholte, bepaalde voedingsstoffen (net als bij ons zelf). Maar de belangrijkste zijn toch de gebits- en de nierproblemen.

De huid/vacht

Een typische hondengeur kent iedereen wel, maar deze geur die je wel eens ruikt bij een natte hond is niet een veel gehoorde klacht, hier kan bijna iedereen wel mee leven. Erger wordt het wanneer de hond altijd stinkt. Je kan hem aan ruiken komen is een klacht die we helaas nogal eens horen. Vaak is er bij deze dieren sprake van een ontsteking van de huid. Of door bacteriën, maar ook regelmatig door  gisten (malassezia). Deze ontstekingen zijn zeer regelmatig een gevolg van een onderliggende allergie, daarover een andere keer meer.
Ook oorontstekingen kunnen heel erg vervelend ruiken. Dit komt meestal door dezelfde oorzaken de geur van de huid. Alleen de oren zijn een nog “betere” broedplaats voor bacteriën en gisten dan de huid al is.

De achterkant

Vanuit de achterkant komen (uiteraard) altijd vele vervelende geurtjes. De ontlasting van een hond of kat zal nooit naar rozen gaan ruiken. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de ontlasting plotseling van geur verandert. Dit kan wel een indicatie zijn dat er iets aan de hand is.
Aan de achterkant bevinden zich ook de anaalklieren. 2 met erg stinkende vloeistof gevulde klieren die geleegd kunnen worden door de hond of de kat. Meestal gebeurd dit geleidelijk en op de ontlasting, maar soms (bv bij extreme angst) legen honden of katten ze in 1 keer volledig. Dit kan heel erg vervelend ruiken. De anaalklieren raken ook wel eens overvuld. Dieren gaan dan met hun billen over de grond (sleetje rijden), dan is aan ons, dierenartsen, de dankbare taak om ze te legen. De favoriete klus voor de lunch.

Er zijn een heleboel redenen, waarom onze huisdieren minder lekker gaan ruiken. De meeste zijn goed te behandelen! Dus stinkt uw hond  of kat? Ga even langs bij uw dierenarts, wie weet is het goed op te lossen dat scheelt u en uw huisdier veel ellende en ergernis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten