vrijdag 14 januari 2011

Auw mijn oude botten!

Mevrouw de Vries komt met haar 12 jaar oude kat Felix langs voor zijn jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie. Bij binnenkomst vraag ik uiteraard eerst even uitgebreid na hoe het gaat met Felix. Mw, de Vries (het personeel van Felix) geeft aan dat Felix wat oud aan het worden is, maar dat het verder allemaal goed gaat. Ik vind Felix helemaal nog niet oud en vraag dus toch maar even door:”waarom vindt u Felix oud worden mevrouw?” Nou hij begint wat meer te slapen en hij springt niet meer zo hoog op tafel. Spelen met zijn muis heeft hij ook niet zo veel zin meer in.

Bij het onderzoeken van Felix haalt hij boos uit, wanneer ik aan zijn onderrug kom. Kennelijk vind hij dit toch niet zo heel erg fijn. Mw. De Vries vertelt aan mij dat hij dit vroeger erg fijn vond om daar geaaid te worden, maar dat hij dit sinds een jaar liever niet meer heeft.

Na wat overleg met Mw. De Vries besluiten we toch maar een foto te maken van de onderrug van Felix. En daarop is de oorzaak van het  “ouder” worden van Felix duidelijk te zien. Spondylose van de onderrug (ten gevolge van osteoarthritis).
We starten met speciale gewrichtsvoeding en een pijnstiller. Een maand later komt Felix op controle en mevrouw vertelt dat Felix zich weer helemaal gedraagt zoals een jonge kat. Hij rent weer, speelt en springt weer.

Dit lijkt een verhaal dat niet veel voorkomt, maar niets is minder waar. Ongeveer 90% van de katten die ouder is dan 12 jaar heeft in bepaalde mate last van osteoarthritis/artrose. Dit geeft uiteraard niet altijd klinische klachten. Veel eigenaren van katten geven de leeftijd van hun kat de schuld. Ach hij wordt een dagje ouder. Dat hoort erbij het als je ouder wordt zijn “excuses” die ik zeer frequent hoor.  Maar niets is minder waar. Onze katten kunnen, net als wij zelf, steeds vitaler oud worden. Mits ze een goede voeding, verzorging en medische zorg krijgen.

Maar dan even over artrose/osteoartritis, wat is dit nou eigenlijk?
Artrose staat ook wel bekend als gewrichtsslijtage, dit is eigenlijk onjuist. Er is namelijk geen sprake van slijtage in het gewricht, maar juist van nieuwvorming van bot. Daarnaast is er vaak sprake van ontsteking (artritis) in het gewricht, dus botnieuwvorming en ontsteking.
De artrose is niet meer te verhelpen, de ontsteking en de pijn kunnen we wel tegen gaan.

De symptomen die we bij onze katten kunnen zien zijn:
 • Minder/minder hoog springen (op of af) ?
 • Stijf lopen
 • Minder interesse in zijn/haar omgeving
 • Minder spelen
 • Minder of niet meer wassen (of op bepaalde plekken niet meer wassen)
 • Minder alert zijn
 • Kreupelheid of stijfheid
 • Buiten de bak plassen
 • Minder goed door het kattenluik kunnen
 • Moeilijker de trap op of af lopen
Wat kunnen we er aan doen?
  • Medicatie
  • Gewichtsbeperking
  • Speciale voeding


Medicatie

Bij artrose is er sprake van een aseptische ontsteking van het gewricht (dit wil zeggen dat er sprake is van ontsteking zonder de aanwezigheid van bacteriĆ«n, virussen of parasieten). Deze ontsteking kunnen we bestrijden met NSAID’s. Deze middelen geven ook pijnstilling, maar in dit geval is vooral het ontstekingsremmende effect van belang

Gewichtsbeperking

Hoe lichter het dier, hoe minder belasting op de gewrichten. Overgewicht is zelfs een belangrijke veroorzaker van artrose bij onze huisdieren

Voeding

De kat kan erg veel baat hebben bij het eten van een speciaal dieet voer J/D voeding van Hill’s. Hill's J/D bevat hoge gehaltes aan EPA, een omega-3 vetzuur dat genen blokkeert die kraakbeenvernietigende enzymen produceren. Daarnaast controleert het de gewrichtsontsteking waardoor de pijn vermindert.

Heeft uw kat dus last van de bovenstaande klachten, geef niet direct de leeftijd de schuld, maar al te vaak is er sprake van een al dan niet te verhelpen aandoening. Ook onze katten kunnen een zeer vitale oude dag hebben. Vraag maar aan mijn vrolijke Elvis van 15 die nog als een kitten door het huis rent.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten