dinsdag 21 december 2010

Sneeuw en winterse ongemakken

Voor wie het nog niet had gezien het sneeuwt in Nederland, echt waar. De NS in rep en roer, wegen staan vast, valpartijen de gevolgen daarvan zijn overal zichtbaar. Gelukkig zijn er ook leuke kanten, sneeuwpoppen duiken overal op, slee├źn is weer volkssport nummer 1 en natuurlijk kunnen we weer genieten van het aloude sneeuwballen gooien. En de omgeving, heel Nederland is veranderd in een sprookjesachtig winterlandschap. Ondanks al de ongemakken toch de moeite waard lijkt me!
Voor onze trouwe viervoeters is sneeuw vaak ook 1 groot feest. Je ziet ze overal vrolijk door de parken heen rennen. Op jacht naar de verschrikkelijke sneeuwbal die zich plotseling verstopt heeft tussen vele andere sneeuwvlokken. Ook zie je her en der een Teckel met zijn buik door de koude sneeuw schuiven, let maar eens op het spoor dat dit achter laat in de sneeuw erg grappig om te zien. Voor de meeste honden is de sneeuw 1 groot feest.
Er zijn echter wel wat ongemakken voor onze honden, waarmee we rekening moeten houden. Door het eten van heel veel sneeuw, kunnen honden soms last krijgen van acute maag darm klachten. Deze zijn meestal van korte duur, maar kunnen uiteraard wel erg vervelend zijn. Let er dus op dat honden nooit al te veel sneeuw binnen krijgen.
Een veel vaker voorkomend probleem is irritatie van de voetjes door de sneeuw en vooral ook door de zoutresten. Soms kan dit wondjes in de voetzooltjes veroorzaken, deze kunnen extreem pijnlijk zijn voor de hond. Het is een goede gewoonte om met de sneeuw na iedere uitlaatbeurt de poten van de hond goed schoon en droog te maken om problemen te voorkomen. Er zijn ook speciale hondenschoenen beschikbaar die problemen helpen voorkomen. We hebben ook goede ervaringen met het preventief insmeren van de voetzooltjes met een beetje vaseline vlak voor de uitlaat  beurt.
Ook zien we, zeker bij de honden met erg veel haar tussen hun pootjes, dat er kleine sneeuwbolletjes tussen de tenen ontstaan. Deze zijn uiteraard erg hinderlijk, probeer ook deze direct na thuiskomst te verwijderen.
Ga vooral genieten van de prachtige sneeuw en het geweldige winterweer,met of zonder uw hond. Let alleen wel een beetje op uw trouwe viervoeter, hij zal u dankbaar zijn!

Geniet van de sneeuw!

jeroen van der meer
Dierenarts DierenDokters Amsterdam Centrum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten