maandag 13 december 2010

Overgewicht bij onze huisdieren, liefde is dodelijk.

Het nieuwe jaar komt eraan, tijd dus voor goede voornemens! Tijd om de overtollige kilo’s er weer af te sporten, te stoppen met roken, echt eens wat gezonder te gaan eten. Ieder jaar weer nemen vele Nederlanders zich voor om het het komende jaar allemaal toch wat beter te doen.
Waarom dan ook geen goede voornemens voor onze huisdieren? Roken doen ze (op een enkele aap na niet), maar te weinig beweging en overgewicht komen helaas erg vaak voor. Bij de mens gaat het om ongeveer 45% van de volwassen mannen en 35% van de volwassen vrouwen. Van de kinderen heeft ongeveer 14% overgewicht. Dit is uiteraard best veel, maar als we weten dat tussen de 50 en 60 % van onze andere kinderen (de honden en katten) overgewicht heeft valt dit nog reuze mee.

De verklaringen die mensen geven voor het overgewicht van hun huisdier zijn vaak erg cliché. Vorige week (begin december 2010) was er een verkiezing voor de dikste kat van Nederland. Op de radio hoorde ik een nieuwsitem alle clichés voorbij komen binnen 5 minuten. Hij was altijd al wat dik geweest, het was immers ook zijn bouw, hij deed ook niet zoveel dus ja dan word je vanzelf wel te zwaar, maar eten nee hij at echt bijna niets en had toch altijd honger, eigenlijk kwam het allemaal door de castratie daarna was hij echt enorm veel dikker geworden. Bij al deze verklaringen moet ik toch altijd erg aan Southpark denken, waarin het karakter Eric Cartman geen overgewicht heeft, nee hij heeft zware botten, daarnaast doet hij niet veel, hij hangt bij voorkeur voor de tv en als hij maar iets vraagt krijgt hij direct te eten. Iedereen die dit ziet begrijpt dat dit niet goed is, nu alleen nog hetzelfde begrip over onze huisdieren. We geven allemaal heel erg veel om onze dieren en dat is vaak juist 1 van de redenen van de problemen, hij kijkt zo lief, geef hem nog maar wat. Juist deze liefde maakt onze huisdieren vaak te dik.

Op alle cliches over overgewicht is maar 1 eenduidig antwoord en dat is:


Overgewicht krijgen onze dieren wanneer ze meer eten dan ze nodig hebben!

Er is maar een hele kleine groep dieren die te dik is omdat ze een afwijking hebben.
De oplossing is dan dus ook meer bewegen en minder eten. Dus het komende jaar een goed voornemen voor onze huisdieren, afvallen! Volgend jaar is nog maar 25% van de huisdieren in onze kliniek te dik, dat is mijn goede voornemen.

Om iedereen daarbij te helpen roepen we januari uit tot de maand van het overgewicht! En iedereen is (op afspraak) welkom voor een gratis gewichtsconsult bij 1 van onze assistentes in deze maand.

Op naar een slank en gezond 2011!


Jeroen van der Meer
DierenDokters Amsterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten