woensdag 8 december 2010

Vuurwerk

Vuurwerk een zegen voor sommige een vloek voor anderen.

Het is weer zover Kerst en Oud en nieuw staan weer voor de deur. Voor de een de meeste geweldige tijd van het jaar, de ander is blij wanneer het allemaal weer voorbij is. Zo ook onze huisdieren. Heel veel honden en katten zijn vooral doodsbang voor het vuurwerk. Bello onder de tafel, Fikkie die nog wel mee naar buiten wil, maar bij de eerste knal in een spurt terug naar huis wil rennen, of die knuffelige kat die alleen nog maar in een hoekje zit. Voor veel diereigenaren zijn dit bekende situaties. Omdat het verbieden van vuurwerk er niet in zit, zullen we andere oplossingen moeten vinden..
Vroeger werden heel vaak de verdovende middelen Vetranquil® en Calmivet® voorgeschreven. Uit recent onderzoek blijkt dat deze middelen  honden en katten wel lichamelijk verslappen, maar geestelijk juist extra gevoelig maken voor geluid. Uw huisdier is dus juist nog angstiger, maar kan het niet uiten! Een uitermate vervelende situatie uiteraard, dus ook zeker niet aan te raden. Stel u eens voor dat u zich in een hele vervelende situatie zit, maar omdat u verdoofd bent hier niet aan kan ontsnappen, een  nachtmerrie voor iedereen lijkt me.

Wat dan wel te doen:

Het belangrijkste is de omgeving zo prettig mogelijk maken denk hierbij aan:
  • Sluiten van de gordijnen en lichten en radio aan.
  • Ramen en deuren dicht om ontsnappen te voorkomen en geluid te verminderen.
  • Zet voor katten eten, drinken en een kattenbak op de kamer waar ze zich ophouden.
  • Beloont u in ieder geval niet het angstige gedrag door te troosten, dit maakt het alleen maar erger!
  • Eventueel brengt u uw hond of kat naar een afgelegen pension of kennis. Er bestaan zelfs vuurwerkvrije vakantieparken bv. van Landal greenparks.

Medicatie gebruiken.
Uw dierenarts kan u advies geven welke medicatie veilig gebruikt kan worden en goed werkt.
Wacht niet tot het laatste moment met langs uw dierenarts gaan, want met een aantal middelen moet ruim van tevoren begonnen worden. De middelen die op dit moment het meest gebruikt worden zijn: Alprazolam, Zylkene, Telizen en Clomicalm.

Ook gedragstherapie kan wonderen doen, alleen hiermee moet u ruim op tijd beginnen, dit kan zelf met behulp van bv een vuurwerk cd, of samen met een gedragstherapeut. Op lange termijn is dit de beste oplossing!

Een hele fijne kerst en jaarwisseling gewenst voor u en uw huisdier.


Jeroen van der Meer
Dierenarts
DierenDokters Amsterdam


Voor informatie kunt u ook kijken op:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten